Kindertuin

Opdracht: Onze kleine en volledig bestrate achtertuin willen we graag veranderen in een fijne plek voor ons jonge gezin, waar de kinderen kunnen spelen. Daarnaast willen we ook een plek waar we ‘s avonds met een glaasje genieten van de ondergaande zon en de dag nog eens door kunnen spreken. Een kruidentuin zou ook fijn zijn.
Ontwerp: De tuin is in tweeën gedeeld door twee borders, één met veel bloemen en de ander met kruiden. Achter in de tuin is een vlonderterras aangelegd met daarin een verzonken zandbak met afneembare (vlonder)deksel.
Aan de schuur is een pergola gebouwd waar nu de schommel aan bevestigd is en aan de blinde muur naast het terras aan de woning is een groot krijtbord bevestigd, waar de kinderen kunnen tekenen, maar waarop ook het menu van de dag vermeld kan worden.

 

De verschillende ontwerpfases

Engelse tuin

Opdracht: Na een verbouwing wil ik in het souterrain een zitkamer maken van waaruit ik rechtstreeks toegang heb naar de tuin.
Ontwerp: door een brede trap in het midden van de souterrainkamer te situeren komt er veel daglicht binnen. De trap wordt onderbroken door een bordes, enerzijds uit veiligheids overwegingen, anderzijds om een speels accent toe te voegen en ruimte te geven aan potplanten. Vervolgens buigt de trap af, waardoor het uitkomt op de centrale as van de tuin. Links en rechts van de trap zijn plantenbakken gemetseld van stenen die passen bij de gevel om het hoogteverschil te overbruggen en daarmee wordt de tuin doorgetrokken naar het souterrain.

Postzegeltuin

Opdracht: Nu onze dochter te oud is om in de tuin te spelen willen we graag een tuin om vrienden te ontvangen in een groene omgeving.
Ontwerp: In deze besloten stadstuin zijn de muren off-white geverfd om licht te brengen. De zonnige plek is achter in de tuin en daarom het meest geschikt voor het terras. Tussen de woonkamer en het terras is een border gecreëerd met houtsnippers en veel ruimte tussen de planten. Daardoor voelt het groter aan en dit wordt nog versterkt door het plaatsen van twee pergola’s, gemaakt van houten palen en dwarsliggers van koperen verwarmingsbuizen. 

 

Balkontuin

Opdracht: Verander een deels overdekt balkon van 20 m2 in een buitenruimte met weinig onderhoud en waar het zicht op het omringende landschap vanaf de 12e verdieping blijft behouden.
Ontwerp: De sfeer van de woonkamer is doorgetrokken naar het balkon met comfortabele meubels. Omdat de bewoner vaak langere tijd van huis is, is gekozen de plantenbakken in het onoverdekte gedeelte van het balkon te plaatsen en de beplanting laag te houden.

 

Stadstuin

Opdracht: Creëer een stadstuin met weelderige beplanting en een goede plek voor onze hangmat.
Ontwerp: De hangmat heeft 2 bevestigingspunten gekregen tussen de fietsenschuur en het houten frame, dat tevens dienst doet als omlijsting voor de klimplant tegen de schutting. Op de grens met de buren is een terras aangelegd dat bereikt wordt door tussen de planten door te lopen. De man des huizes heeft zijn grasmaaier verruild voor een verfkwast, waarmee hij eens per jaar het muurtje verft.