Tuinstijlen

Cottage garden

Houdt u van veel bloeiende planten, dan is een cottage garden misschien iets voor u. Elk stukje grond kan omgetoverd worden in een cottage garden, ongeacht de stijl van de woning; het is zelfs te realiseren op een balkon. Deze stijl gaat gepaard met veel bloei en kleur, maar is ook bedoeld om insecten, vlinders en vogels aan te trekken, die vervolgens weer zorgen voor de bestuiving van bloemen en fruitbomen. Daarom zijn aromatische planten zoals lavendel en kamperfoelie en planten met grote bloemen, zoals pioenrozen en clematis onontbeerlijk. Omdat planten de boventoon voeren is een eenvoudig pad, een paar ondersteunende elementen, zoals bijvoorbeeld een pergola en een eenvoudige tuinbank genoeg om van een cottage garden een succes te maken.

Formele tuin

De formele tuin vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw in Frankrijk. Oorspronkelijk was het bedoeld om een integraal plan te maken voor zowel huis als tuin, waarbij de architectuur van het huis aansluit op de tuin en visa versa. Huis en tuin van paleis Het Loo is hiervan een goed voorbeeld. De stijl is te herkennen aan symmetrische lijnen, veelal gecreëerd door in vorm gesnoeide hagen en struiken. Het is een stijl die zich goed leent voor statige panden zoals voorname landhuizen en als stadstuin bij een grachtenpand.

Natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin in de laatste jaren fors in opkomst. Op de belangrijke tuinshows in Engeland in 2011 was de invloed van de van oorsprong Ierse tuinontwerper William Robinson (1838-1935) prominent aanwezig.  Als men kiest voor een natuurlijke tuin, dan kijkt men allereerst naar de plek waar de tuin moet komen. De plek, grondsoort en klimatologische omstandigheden bepalen de keuze van de beplanting. Ook wordt gekeken naar het omringende landschap, want als het enigszins mogelijk is dan zal er een vloeiende overgang tussen tuin en omringend landschap worden gecreëerd. Deze stijl vraagt om een iets grotere kavel vanwege het vrij laten groeien en uitzaaien van de beplanting en is dus minder geschikt voor een kleine stadstuin.