Gerealiseerde projecten

Mediterraanse invloeden

De opdrachtgevers vroegen om een achtertuin die gemakkelijk onderhouden kan worden, meerdere zitgelegenheden heeft en de mogelijkheid geeft tot ‘eten uit eigen tuin’. De tuin is gesitueerd op het zuiden, is driehoekig van vorm en wordt omsloten door een blinde muur, schutting en een stukje haag.

Het is 15 meter diep en 12 meter breed op het breedste punt.

Gekozen is voor een tuin met mediterraanse invloeden, die ingericht is als een woonkamer. In de tuin bevindt zich een zithoek, eethoek, werkhoekje en een rustig hoekje om te lezen. Het mediterraanse vertaalt zich in de bestrating in een lichte zonnige kleur, het verven van de blinde muur in een warm witte tint en de gekozen beplanting zoals lavendel, winterharde palmen en een parasol dennenboom.

De twee dakplatanen dienen als een natuurlijke parasol en bij de keuze van planten is uitgegaan van ‘vurige’ kleuren zoals rood, oranje en geel, met paars als kontrastkleur.
De blinde muur dient als achtergrond voor een lei-peer terwijl twee ‘ballerina’ appelboompjes het verbindingspad naar het leeshoekje markeren.

 

 

Voortuin met toegang  naar souterrain
Deze voortuin in een straat die valt onder beschermd stadsgezicht, dient als toegang naar een huurappartement in het souterrain. Gevraagd werd om een gemakkelijk te onderhouden tuin, die genoeg privacy biedt voor de bewoners van het appartement. Vanwege het overbruggen van een hoogteverschil van 1,20 meter spelen veiligheidaspecten een belangrijke rol.

Gekozen is voor een symmetrische indeling, waarbij het hoogteverschil wordt overbrugd door drie plantvakken, die doorbroken worden door een brede trap. Door de trap de volle breedte van de openslaande deuren van het souterrain te geven, wordt de lichtinval in het souterrain enorm vergroot en het gevoel van in een kelder wonen verkleint. De brede trap leidt naar een bordes, waar ruimte is voor een grote plantenbak met een groenblijvende struik. De trap buigt hier af naar rechts, zodat het uitkomt op de oprit en er ruimte overblijft voor beplanting op straatnivo. Voor de beplanting is gekozen uit blauw, wit en grijstinten. Deze kleuren vergroten het ruimtelijk effect en vormen een mooi contrast met de gele bakstenen (die overeen komen met de kleur van de woning). De tuin wordt omgeven door een smeedijzeren hek, passend bij de stijl van de woning. De traptreden kunnen worden verlicht door de ingebouwde muurspots.

Moderne cottage tuin

De bewoners van een woning met een kleine stadstuin van ± 45 m² op het oosten vroegen om een terras waar ze met vrienden kunnen dineren, omringd door veel bloeiende planten. De tuin moet ook ruimte bieden aan vogels, vlinders en insekten. De opdrachtgevers vroegen om een ontwerp dat zij eenvoudig zelf zouden kunnen realiseren.

Gekozen is voor een moderne variant op de engelse cottage tuin. Deze wordt gekenmerkt door veel bloeiende planten, die de indruk wekken zelf hun plekje gekozen te hebben. Om de tuin ruimtelijker te laten ogen zijn de blinde muren in een lichte kleur geverfd. Deze muren worden bedekt door bloeiende klimplanten zoals clematis en klimrozen naast een grote tuinspiegel, die het hoge gedeelte van de border weerspiegelt. Dit gedeelte van de tuin biedt ook ruimte aan een vlonderterras dat ruimte biedt aan een gezelschap van ongeveer 12 personen.

Tussen de woning en het terras is een border geplaatst, die het zicht vanuit de woonkamer richting terras onderbreekt. De border is vanuit het midden van laag naar hoog opgebouwd. Het midden is vrij van beplanting, zodat tussen de panten door naar een bankje gelopen kan worden. De ruimte tussen de planten is opgevuld met houtsnippers, waardoor onderhoud tot een minimum wordt beperkt, het bankje met schone voeten kan worden bereikt en er ruimte is om tussen de vaste planten potten met zomerbloeiers neer te zetten.
Door rechte vormen te gebruiken werd de aanleg eenvoudig gehouden.

Onderhoudsvriendelijke  tuin

De zijtuin van deze leeftijdbestendige woning heeft een lengte van 20 meter en meet 2,5 meter breed. Gevraagd werd om een onderhoudsvriendelijke tuin, die inkijk in de woning ontmoedigt, maar tegelijkertijd een vrij uitzicht vanuit de woning mogelijk maakt.  Omdat het een huurwoning betreft, werd gevraagd kritisch naar de kosten te kijken.

Bij de realisatie van de tuin is deels gebruikt gemaakt van planten uit de tuin van de vorige woning, die als een meanderend riviertje in een bed van grind zijn geplaatst.  Daar waar van binnen naar buiten gekeken wordt, wijkt de stroom van het huis af, terwijl de stroom richting huis gaat op de plekken met een blinde muur.  Tussen de planten zijn siergrassen geplaatst, wat een luchtig effect geeft. Deze oplossing leidt ertoe dat de blik van voorbijgangers zich richt op de beplanting (die door de verschillende bloeiperiodes steeds van uiterlijk verandert) en niet op hetgeen zich achter de ramen afspeelt.

Voortuin bij villa

De bewoners van deze villa met een voortuin van ruim 200 m² vroegen om een onderhoudsvriendelijke voortuin met een natuurlijke uitstraling.

Om dit te realiseren is gekozen voor een combinatie van grind en hergebruikte klinkers, om daardoor een natuurlijke aansluiting bij de oprit naar de garage te creëren.

Om het onderhoud te beperken is gekozen voor een drietal borders met bloeiende meerjarigen in combinatie met siergrassen, die opeenvolgend bloeien . In het oosten de border met voorjaarsbloeiers, daarna de vroege zomerbloeiers in het centrum en de nazomerbloeiers zijn in het westen van de tuin te vinden. Daarachter (vanuit de woonkamer gezien) een combinatie van deels bladhoudende heesters met een onderbeplanting van bodembedekkers. Een vijftal pergola´s accentueren de lijn van het tuinpad en bieden vanuit de woonkamer een doorkijkje naar het halve maans terrasje erachter.

Voortuin bij nieuwbouwwoning

De eigenaar van deze woning vroeg om een voortuin waarbij het bestaande terras gehandhaafd zou blijven en daarnaast een tweede terras om onderhoud te beperken. De voorkeur ging uit naar een eigentijdse en natuurlijk ogende tuin met veel bloeiende planten.

 

 

Rondom de woning lag een laag split dat vervangen is door klinkers. Het split is hergebruikt in een halve maans terras dat met de rest van de tuin wordt verbonden door een pad in klinkers. Dit pad deelt de tuin op in een viertal borders, wat het onderhoud vereenvoudigd.

 

Voor- en zijtuin bij hoekwoning

Door de hoekligging van deze woning bestond behoefte aan een goede afscheiding om ongewenste ‘short-cuts’ te verhinderen. Daarnaast werd gevraagd om een onderhoudsarme tuin.

 

Gekozen werd de tuin half te bestraten in een twee-kleurig patroon, passend bij de kleur van de woning. De andere helft is met bodembedekkers beplant, die uiteindelijk het onkruid tegen dienen te houden. Als kleuraccent is naar wens van de vrouw des huizes gekozen voor paars en lime-groen bloeiende planten. Het hekwerk zal binnen afzienbare tijd overgroeid zijn met grotendeels groenblijvende klimplanten, met een enkele klimroos als accent.

Kleine voortuin

In de enigzins overwoekerde voortuin diende structuur aangebracht te worden om het onderhoud beheersbaar te maken. Het pad van grindtegels dat naar de schuur loopt diende gehandhaafd te blijven, net zoals de oprit van grindtegels aan de andere kant van de voortuin.

Gekozen is voor twee verhoogde plantenbakken met daartussen een grindpad. Het oude en nieuwe gedeelte wordt zo op een natuurlijke manier samengesmolten. De beplanting is informeel en niet alleen in de plantenbakken geplaatst, maar ook hier in daar nonchalant in het grind. De afvalcontainers zijn verplaatst naar de zijkant van de woning, waardoor de entree vriendelijker oogt.

 

Selectie van overige opdrachten:

  • Tuin rondom woning in landelijk gebied (1700 m²)
  • Achtertuin bij stadswoning
  • Tuin rondom nieuwbouwwoning
  • Formele tuin in landelijk gebied (2000 m²)
  • Voor- + zijtuin bij eigentijdse hoekwoning
  • Voortuin op het noord-westen
  • Voorterrein bij museum